Waarom?

Een satelliettelefoon wordt vaak gebruikt voor communicatie in gebieden waar geen GSM dekking beschikbaar is. Denk hierbij aan landen als Noorwegen en Zweden waar vaak maar beperkte GSM dekking is, maar ook op het water.
Het systeem werkt met satellieten in plaats van GSM-masten op bijvoorbeeld gebouwen of masten. Afhankelijk van de architectuur heeft het systeem een groot bereik, dat zelfs de hele aarde of specifieke locaties kan omvatten.

Hoe maak je een satelliet telefoon verbinding te krijgen. Om een verbinding de hemel niet moet worden geblokkeerd door gebouwen.

Hieronder een aantal tips om tot een goede keuze te komen:

  1. Huren of kopen. De beslissing hangt af van de tijd dat u gaat bellen en/of de frequentie dat u een satelliettelefoon nodig hebt. Als u de satelliet een korter periode nodig heeft, dan behoort huren tot een optie. De mogelijkheid bestaat ook om accessoires te huren zoals: draagbare zonnelader, (pelican)cases, auto antennes en een universele reisstekker.
    Bij regelmatig gebruik is het veelal verstandiger om een toestel aan te schaffen. U hebt dan de keuze prepaid tegoeden aan te schaffen of een abonnement te nemen.
  2. Sommige telefoons werken niet op bepaalde plaatsen. Zorg ervoor dat u de juiste satellietdienst koopt of huurt die geschikt is voor het specifieke gebied.
  3. Een onbelemmerde zicht verbinding (clear line of sight) is nodig. Bomen, gebouwen of heuvels kunnen ervoor zorgen dat de telefoon geen clear line of sight heeft naar een satelliet. Satelliettelefonie werkt meestal ook niet op ondergrondse plaatsen en in gebouwen. Als de telefoons gebruikt worden in een voertuig of in schepen is een externe antenne beschikbaar.
  4. E-mailen en internetten via de satelliet. U kunt eenvoudig surfen op het web en e-mails versturen en ontvangen, want communiceren via de satelliet biedt ook toegang tot internet. De verbindingssnelheid is niet zo snel als deze tegenwoordig thuis is, maar meestal wel snel genoeg om e-mail te controleren of het weerbericht binnen te halen.
  5. Houd rekening met de voeding. Neem in gebieden met weinig tot geen elektriciteit altijd een zonnelader mee. Om een lege batterij volledig op te laden is ongeveer 3,5 uur zon nodig.
  6. Satelliettelefoons kunnen SMS-berichten verzenden en ontvangen. Het ontvangen van SMS-berichten is gratis. Voor het versturen worden kosten in rekening gebracht. Ook kunnen niet alle toestellen SMS berichten verzenden.

Het gebruik van een satelliet telefoon is ideaal in noodgevallen of wanneer bereikbaarheid essentieel is. Denk hierbij aan rampen, maar ook bij bergbeklimmen, expedities, zeilen, offshore, uitzendingen, trekkings, etc.