Netwerken

Globalstar

Globalstar is een LEO (Low Earth Orbiting) satellietsysteem voor digitale telecommunicatie dat sinds 1999 wereldwijd draadloze telecommunicatie mogelijk maakt.

Systeembeschrijving
Satellieten communiceren met hun gebruikers op de 1.6 Ghz L-band en de 2.5 Ghz S-band. Elk station op de aarde (gateway) heeft de capaciteit om meer dan 1000 verbindingen te maken met het bestaande PSTN. Deze gateways zijn over de hele wereld verspreid om de gebruikers te laten verbinden met hun lokale PSTN.

Technologie
Globalstar-telefoons zien en werken zoals mobile of vaste telefoons. Het verschil is dat deze overal kunnen worden gebruikt, door het veilige CDMA (Code Division Multiple Access)satellietsignaal. De Globalstar-organisatie heeft 48 satellieten die ongeveer 80% van het aardoppervlak bedekken, overal buiten het extreme poolgebied en het Middellandse Zeegebied.

Verschillende satellieten ontvangen een gesprek, door de “path diversity” wordt ervoor gezorgd dat wanneer iemand buiten het bereik van een bepaalde satelliet komt, automatisch een andere satelliet het gesprek overneemt zodat een gesprek niet onderbroken wordt.

Satellieten
De Globalstar-satelliet is zeer eenvoudig opgebouwd, bestaand uit een antenne, twee zonnepanelen en een magnetismemeter, en het werkt op een hoogte van 1414 km. De satellieten worden geplaatst in acht verschillende banen rond de aarde, met telkens zes satellieten op deze banen.

De software van het systeem draait niet op de satellieten, maar wel op de aarde. Het grote voordeel hiervan is gemakkelijk onderhouden en updaten van het systeem.

Voordelen

  • Duidelijke klank: Globalstar zorgt voor een duidelijke klank en extra veiligheid.
  • Zo goed als geen geluidsvertragingen: Omdat de satellieten niet extreem ver van de aarde draaien zal er bijna geen geluidsvertraging merkbaar zijn.
  • Betrouwbaar: Systeemsoftware wordt vanaf de aarde gevolgd en gedraaid.
  • Weinig kans dat een gesprek wegvalt: Omdat op elke locatie het signaal van meerdere satellieten ontvangen kan worden.
  • Lage prijs.

voice-coverage_map_lg_june19_14

 

Screen Shot 2014-08-07 at 13.39.00

Globalstar is de enige aanbieder van satellietdiensten die gebruik maakt van Code Division Multiple Access (CDMA) technologie gebaseerd op de  IS-95 CDMA standaard. Dit garandeerd hoge kwaliteit van voice, data, and fax diensten.
Het voordeel van CDMA beveiliging is dat het gebruik maakt van DSSS technology.
DSSS technologie zorgt ervoor dat de data gespreid wordt over alle beschikbare frequenties. Hierdoor is een goede verstaanbaarheid, weinig vertraging en snelle doorvoer van data beter te garanderen.
Het is niet voor niets dat defensie al jaren gebruikt maakt van de CDMA en DSSS technologie.

In onderandere deze landen bied Globalstar haar diensten aan:

Alaska
Albania
Aleutian Islands
Algeria
Andorra
Anguilla
Antigua and Barbuda Arctic Ocean (Partial)
Aruba
Atlantic (partial)
Atlantic Ocean (partial)
Austria Azores(Portugal)
Bahamas Bahrain Baltic Sea (partial)
Barbados
Belarus
Belgium
Bermuda Black Sea (Partial)
Bonaire
Bosnia and Herzegovina
Brazil
British Virgin Islands
Bulgaria
Canada
Caribbean Sea (Partial)
Cayman Islands
Croatia
Curacao
Czech Republic
Denmark
Dominica
Dominican Republic
Egypt
Estonia
Faroe Islands
Finland
France
Germany
Gibraltar
Greece
Greenland (Partial)
Grenada
Guadeloupe
Guantanamo Bay
Gulf of Alaska
Haiti
Hungary
Iceland
Iraq
Ireland
Israel
Israel – Coastal Water Only Italy
Jamaica
Jan Mayen Is (Norway)
Jordan
Kosovo
Kuwait
Latvia
Lebanon
Libya
Liechtenstein
Lithuania
Luxemburg
Macedonia
Malta
Martinique
Mauritania
Mediterranean
Sea Moldova
Montenegro
Montserrat
Morocco
Navassa
Netherlands
Netherlands Antilles
North Atlantic (Partial)
Norway
Norwegian Sea (Partial)
Pacific Ocean (Partial)
Palestine
Poland
Portugal
Puerto Rico
Qatar
Red Sea
Romania
Saint Barthelemy
Saint Eustatius Saint Kitts and Nevis
Saint Lucia
Saint Vincent
Saudi Arabia
Serbia
Slovakia
Slovenia
Spain
Svalbard
Sweden
Switzerland Syria
Trinidad and Tobago
Tunisia
Turkey
Turks and Caicos
Islands
Ukraine
United Arab Emirates
United Kingdom
United States
United States Virgin Islands
Western Sahara

Inmarsat

Inmarsat is een internationaal telecommunicatiebedrijf opgericht in 1979, oorspronkelijk als een intergouvernementele organisatie. Het had in 2005 elf geostationaire telecommunicatiesatellieten en meer dan 29 grondstations. Sinds juni 2005 staat het bedrijf aan de Londense beurs genoteerd.

Toestellen
Inmarsat verleent in het grootste deel van de wereld telefonie- en datadiensten aan gebruikers, via speciale digitale radio’s genoemd “terminals”. Dit kunnen bijvoorbeeld satelliettelefoons zijn. Een Inmarsat-terminal maakt verbinding met een satelliet en via deze satelliet met een grondstation. Inmarsat verschaft betrouwbare communicatiediensten aan een waaier van overheden, militaire organisaties, hulpinstanties, mediabedrijven en ondernemingen die in afgelegen gebieden moeten communiceren of waar geen betrouwbaar aards netwerk beschikbaar is. Verder wordt Inmarsat door de zeevaart gebruikt. Inmarsat werkt niet in de buurt van de noordpool of zuidpool. De dekking van de satellieten is gegarandeerd tussen de 70° Noorderbreedte en de 70° Zuiderbreedte.

Inmarsat levert verschillende diensten van traditionele telefoonverbindingen tot hogesnelheiddataverbindingen. Een van de recentste toepassingen levert een soort van GPRS-verbinding met een snelheid van 144 kbit/s via een satellietmodem ter grootte van een laptopcomputer.

Een Inmarsat-terminal kan gebeld worden zoals een normale telefoon, alleen wordt van een speciaal landnummer gebruikgemaakt:
871 Atlantische Oceaan, oost
872 Stille Oceaan
873 Indische Oceaan
874 Atlantische Oceaan, west
870 Alle regio’s

I-3-satellite-coverage-November-2013

 

Iridium

Doel van het Iridium-netwerk is om mobiele communicatie (zowel spraak als data) mogelijk te maken op elk punt van de aarde, in de eerste plaats daar waar er geen toegang is tot het GSM-netwerk.

Het Iridium-systeem bestaat uit drie belangrijke componenten: (1) de Iridium-satellieten; (2) de speciale telefoons, en (3) een aantal grondstations.
Er zijn 66 satellieten in het netwerk, en 13 reserve-satellieten. De satellieten volgen een bijna polaire baan op een hoogte van 780 km, en hebben een omlooptijd van 100 minuten. De omloopbanen van de Iridium-satellieten zijn zodanig berekend dat er op elk moment minstens één satelliet zichtbaar is vanaf elk punt op aarde.

Elke satelliet staat op zijn beurt op elk moment in verbinding met vier andere Iridium-satellieten. Gesprekken of boodschappen kunnen aldus van satelliet tot satelliet worden doorgegeven vanaf elk punt op aarde naar elk ander, zowel rechtstreeks tussen twee Iridium-telefoons als tussen een Iridium-telefoon en een andere telefoon, via een van de grondstations. Om naar een Iridium-telefoon te bellen moet men eerst het “landnummer” 8816 of 8817 kiezen.

De “bus” voor de satellieten werd ontworpen door Lockheed-Martin, terwijl Motorola de elektronica en de speciale satelliettelefoons ontwierp. De eerste vijf Iridium-satellieten werden op 5 mei 1997 gelanceerd vanaf Vandenberg Air Force Base in Californië met een Delta-raket. Vervolgens werden in 1997 en 1998 de andere satellieten gelanceerd met Amerikaanse Delta- (vijf satellieten per lancering), Chinese Chang Zheng 2C- (twee satellieten per lancering) en Russische Proton-K-raketten (zeven satellieten per lancering).

iridium-satellite-phone-coverage

 Thuraya

Thuraya (Arabisch: الثريا) betekent in het Arabisch Zevengesternte of Pleiaden. Thuraya is een regionaal satellietcommunicatienetwerk, eigendom van en beheerd door het gelijknamige bedrijf. Het verzorgingsgebied van Thuraya beslaat een gebied dat loopt van de Atlantische kust voor Afrika in het Westen tot ongeveer de internationale datumgrens in het Oosten. Dit wordt mogelijk gemaakt door twee actieve geosynchrone satellieten.

Via het Thurayanetwerk kan men met draagbare telefoons telefoongesprekken (voice) voeren, sms- en mms-berichten sturen en ontvangen, faxberichten verwerken, dataverbindingen opzetten en toegang krijgen tot internet. Voor maritiem gebruik bestaat een speciale unit met aanvullende dienst om noodberichten te versturen naar vooraf ingestelde bestemmingen via sms inclusief de automatisch meegestuurde positie.
Via de sms-centrale kan ook de exacte gebedstijd en -richting opgevraagd worden voor de plek waar de telefoon de aanvraag verstuurde.

In combinatie met een daarvoor geschikt toestel is het mogelijk gebruik te maken van landgebonden mobieletelefonienetwerken via roamingovereenkomsten. Naar keuze van de gebruiker kan overgeschakeld worden op dergelijke netwerken als de satellietverbinding wegvalt (bijvoorbeeld overdekte locatie) of zodra de telefoon binnen het dekkingsgebied van een geschikt gsm-netwerk komt. Het ontvangen van gesprekken of berichten via roaming is gratis. Om zelf te bellen of berichten te sturen is een abonnement nodig: prepaidgebruikers kunnen geen uitgaande gesprekken voeren omdat de kosten pas achteraf berekend kunnen worden.

Thuraya_map